In de hoofdrol: Saranne


Hoe een patissier uit Zuid-Limburg in haar eentje Chocolat tot leven bracht in Oisterwijk. Het verhaal van 25 jaar Saranne begint met bonbons en een droom.

Hoe is Saranne ontstaan? Wat was je droom toen je begon?

Saranne begon 25 jaar geleden, in de Kerkstraat. Ik kwam uit Zuid-Limburg en verhuisde naar Oisterwijk om als patissier bij De Swaen te werken. Na een jaar dacht ik: ik wil mijn eigen winkeltje. Een winkel met chocolade en mooie cadeautjes van zoetigheid.

In januari 2001 opende ik mijn eerste winkel. Mijn inspiratie was de film Chocolat. Net als Juliette Binoche kwam ik in mijn eentje naar Oisterwijk. Ik begon met een oude toonbank en wat planken van IKEA.

De winkel was klein, modern, strak, maar ook een beetje chaotisch. Ik verkocht bonbons die ik bij mijn huidige leverancier had leren maken in mijn studententijd. Ik hield van chocolade en wilde mensen blij maken. Met iets kleins: een bonbon, een mooie doos chocolade. Ik wilde een winkel waar ik elke dag graag ben. Waar ik mezelf kan zijn. Tussen de chocolade, de geur van gebak en de drukte van mijn eigen zaak.

Geen groot plan, geen spreadsheets. Gewoon: chocolade + gezelligheid = geluk. Een winkel met taart, koffie, en hoekjes met cadeautjes waar liefde in zit.

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Dat geen dag hetzelfde is. De gasten die gezellig binnenkomen. Het team waarmee we dit samen doen. De mooie accessoires, de geur van taart en croissants. Het voelt echt als mijn plek. Ik hou van het terras en de binnentuin, van het creëren van sfeer. En ook dat ik alles zelf mag beslissen en doen.

Wat was je geworden als je Saranne niet was begonnen?

Volgens een schooltest iets in de agrarische richting. Iets met dieren en laarzen. En eerlijk? Dat klopt ook wel. Ik droom nog steeds stiekem van een bed & breakfast of chambre d’hôtes in het zuiden. Tussen de heuvels van Limburg. Met een paar dieren, verse croissantjes, zelfgemaakte quiche, en uitzicht op alleen maar groen.

Wat maakt jouw patisserie of chocolade net even anders?

Bij ons voelt het anders. Je komt binnen in een overvloed van zoetigheid. Een soort guilty pleasure. Het is geen conceptstore, geen keten, geen strak plan. Alles wat je ziet, voel je ook. Het is echt en met liefde gemaakt.

Wat is jouw persoonlijke favoriet uit de winkel?

Dat wisselt elke week. Soms zijn het mooie accessoires die ik mee naar huis wil nemen. Bijvoorbeeld een plaid, een vaas, of kandelaars. Elk seizoen kopen we mooie dingen in.

Qua lekkers? In de winter rijd ik soms op zaterdagavond terug naar de winkel voor een warme punt appeltaart met slagroom. In het voorjaar neem ik liever een stukje kruisbessenvlaai mee.

Wat zijn de foodtrends van deze zomer?

De foodtrends voor 2025 zijn onder andere de matcha, warm of iced. En dik gesneden zuurdesem boterhammen, goed belegd. Maar ook een ontbijt acai bowl.

Hoe zou je de sfeer bij Saranne omschrijven aan iemand die er nog nooit is geweest?

Het voelt als thuiskomen. De geur van taart hangt in de lucht. Je begint de dag rustig met een cappuccino in het zonnetje, of juist knus binnen. ’s Middags kom je gezellig lunchen. Bij ons mag je zijn, proeven en genieten. Even een moment voor jezelf.

Wat wil je dat mensen voelen als ze bij jou binnenstappen?

Ik hoop dat mensen zich op hun gemak voelen. Zoals in een huis waar de geur van verse koffie je welkom heet. Geen stress, geen haast. Gewoon tijd nemen. Voor jezelf. Voor een goed gesprek. Of voor een taartje. Ik wil dat je voelt: hier mag ik zijn. Even ontsnappen aan de drukte. En gewoon jezelf zijn.

Waar zie je raakvlakken tussen Saranne en Van Dijk als het gaat om sfeer en gastvrijheid?

Net als Van Dijk willen we een fijne, persoonlijke sfeer. Met aandacht voor kwaliteit en klantbeleving.

Bij jullie draait het om mode die bij je past en goed voelt. Bij mij draait het om sfeer, gastvrijheid en het gevoel van thuiskomen. We willen allebei iets extra’s bieden. Geen snelle verkoop, maar een fijne ervaring. En we willen vernieuwen. Klanten moeten graag terugkomen, juist voor dat warme gevoel.

Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?

Mijn ideale dag begint met een cappuccino die ik niet zelf hoef te maken, die maken mijn collega’s toch het lekkerst. Daarna een rustige ochtend, zonder te denken aan de winkel of de nieuwe kaart.

’s Middags ga ik naar Limburg, want ik mis het zuiden en de heuvels. Lunchen in Maastricht of ergens in het heuvelland. Daar heb ik veel favoriete plekjes. Misschien blijf ik een nachtje slapen. En dan met een goed ontbijtje weer terug naar Brabant.

Wat is een moment in de winkel dat je nooit meer vergeet?

Er zijn veel momenten die ik nooit vergeet. Niet allemaal vrolijk. In 25 jaar heb ik ook dierbare klanten verloren. Klanten die meer waren dan dat. Ze kwamen voor de gezelligheid, het gesprek, de sfeer. Alleen of met hun partner. Als die mensen wegvallen, doet dat pijn. Maar ook: hun kinderen komen nu weer terug met hún kinderen. Zo wordt Saranne voor sommigen een stukje van hun geschiedenis. Ik heb ook echte vriendschappen opgebouwd. Mensen die ik nog steeds zie. Dat is heel waardevol.

Welke speciale gast zou je ooit een keer willen ontvangen?

Er komen wel eens bekende Nederlanders: voetballers, zangers, presentatoren, politici. Maar ik wil dat ze hier gewoon kunnen zijn. Zonder gedoe. Zonder poespas. Iedereen moet hier kunnen genieten. Gewoon lekker zitten, iets lekkers eten, en even weg zijn van de drukte.

Wie is je mode icoon?

Als ik eerlijk ben, ben ik waarschijnlijk meer Bridget Jones. Ik probeer altijd wel een beetje elegant te zijn, maar in werkelijkheid ben ik diegene waarbij altijd wel een vlek op haar blouse zit.